Az Aspergeres klub múltja és jelene

Harmadik éve működik az iskolában a klub, mindig ugyanabban az időben, kedd délutánonként 3- fél 6-ig.
A gondolat onnan indult, hogy egyre több gyerek került az iskolánkba Asperger szindróma, autizmus spektrum zavar diagnózissal. Összegyűjtöttük azokat a 14- 18 éveseket, akikről úgy gondoltuk segíthetnénk nekik a beilleszkedésben, egymás és maguk jobb megismerésében. Ez a gondolat arra buzdított minket, hogy a csoportba kerülésnek ne legyen feltétele a diagnózis megléte. Fogadunk olyan gyerekeket is, akik szociális, szorongásos panaszaik miatt szorrulnak ki a közösségből.
Az iskola jó háttérnek bizonyult a fejlesztőmunkához. A múvészetterápia, a drámajáték egyszerű elemei, a mozgás, kirándulás és a programok előre megtervezett rendszeressége segíti a fiatalokat.
Idővel nyitottá tettük a programjainkat, külsős gyerekek is csatlakozhatnak hozzánk .Ezzel is segítve az életszerű folyamatokat.
A teljesség igénye nélkül a két tanév programjai az iskolán kívül: kirándulás a környéken, fogasozás, piknik az erdőben, őszi vadlúd vonulás Tatán- vonattal, cukrázsdalátogatással, Duna parti palackposta elengedés..
Átlagos klubnapokon az évszakok, ünnepek köré szervezzük az alkalmakat és az étkezéseket.
Ennek mentén a napi rutin könnyebb megértése, elsajátítása és a szórakozás élménye is átélhető.
Ősszel dolgozunk a termésekkel, tököt faragunk, Halloween partit rendezünk. Télen Mikulásozunk, karácsonyra készülünk, farsangolunk, tavasszal kirándulunk, locsolkodunk, és nyári záróbulit tartunk.
Mindemellett zenélünk, mozgunk, festünk, rajzolunk, verseket illusztrálunk és közösen készítjük az uzsonnáinkat.És persze megbeszéljük az élet fontos dolgait, rácsodálkozunk (elfogadjuk) egymás furcsaságait.
Általában nagyon vidáman vagyunk, persze előfordulnak nehezebb napok is, de azt arra használjuk, hogy megoldásokat keressünk rá.
Van olyan gyerek aki már befejezte tanulmányait, és elment és van aki később kapcsolódott hozzánk. Mondhatom, hogy mindenki megtalálta a helyét és nagy örömmel járt, jár keddenként.
Ízelítőként lássuk a képeket!
Ezen kívül a facebookon van egy csoportunk, ahol folyamatosan új infókat töltünk fel.

Hozzászólások

LÁssuk a képeket! :)
És én kiemelném az egyre gazdagodó uzsonnákat! Fő erősségünk a lekvár, ezért külön köszönet egy külsős nagymamának! Som, erdei gyümölcs, zölddió...