Interjú Kovács Dórival a web-oldal kapcsán

Mennyire van lehetősége egy iskolának a külső kommunikációját ellátni egy web-oldal segítségével, mik jelentettek nehézséget az elmúlt fél évben az oldal üzemeltetésében?

Fontos tényező, hogy van-e egy iskolának erre lehetősége. mindenképpen az anyagiakon is múlik, de kérdéses, hogy egyátalán tudnak-e az iskolák arról milyen lehetőségek léteznek. Találkoztam már elég sok nagyon jó, pozitív példával, klassz honlappal (Politechnikum, AKG) és az ellenkezőjével is.

Nehézség mindig adódik, pl. ha nincsen valamiért internet-kapcsolat, vagy idő ... nálunk a motiváció már régóta megvan (mind belső mind külső).

Milyen könnyen rázódtatok bele az egyes események írásbani dokumentálásába, beleértve a fényképezést és a videózást is?

Mindig csak az első lépés nehéz. Az első pár adatrögzítés után rájön az ember, hogy ez nemcsak könnyű, de még izgalmas feladat is. Ma már kifejezetten jól esik egy-egy eseményt felvinni a honlapunkra, összefoglalni, értelmezni a történteket. Jó érzés azt gondolni, hogy ezt bárki láthatja, megnézheti, elérheti, csodálhatja (milyen is valójában a Tüskevár). Illetve visszanézve rájön az ember, hogy meglehetősen izgalmas és sajátos iskola vagyunk, rengeteg programmal és sikerrel.

A fényképezéssel és a videózással sincs gond ... de még egyszerűbb lenne egy jó kamerával és gyorsabb kép-feltöltési lehetőséggel (sok képet sajnos azért nem teszünk fel a honlapra, mert nincs időnk (és nem türelmünk!) kivárni, amíg az összes (20-25) kép felkerül egy-egy témával kapcsolatban.

Mennyire látod sikeresnek a tanári kar belső kommunikációját a web-oldal segítségével?

Ritkán használjuk, valahogy még idegen tőlünk, de mindig megnézem felkerült-e valami új információ, sőt már én is osztottam meg híreket másokkal, illetve épp egy ilyen belső-ügy témán dolgozom a szünetben. De még mindig szívesebben mesélem el személyesen a másiknak, ha van valami ötletem, dátumom, információm. Abban viszont nagyon nagy ennek az előnye, hogy nem felejtődik el a dolog, mert mindig ott marad a nyoma a belső ügyeknél.

Ajánlanád-e más intézményeknek egy dinamikus portál üzemeltetését a külső kommunikációhoz?

Igen.

A szakmai blogolást mennyire érzed nehéz feladatnak, mennyire van időd egy-egy nagyobb szakmai anyag megírására?

Szerintem nagyon fontos. Tetszik és nagyon aktívak is voltunk-e téren, szerintem sok blog felkerült az elején. Azt hiszem azonban, hogy - mivel ehhez tényleg több idő kell - ez a része a weboldalnak, nem maradt túl aktív, hanyagoljuk kicsit ezt a funkciót, nem olyan színes mint lehetne. De ami késik...

Melyik funkciókat kedveled igazán és milyen funkciókat érzel szükségesnek beépíteni a jövőben?

Az eseményeket nagyon szeretem, nem írogatok bele aktívan sajnos, de szeretem benne, hogy átlátom a dolgokat, amikor megnézem és tudom, hogy mikor mi lesz egy adott hónapban. És nagyon klassz az a rész, ami kiírja, hogy hány nap van még hátra egy-egy programig. Pl a félévi bizonyítványosztásig, vagy a síszünetig...ezek fontos információk:)

Emellett hasznos lehet egy olyan rész, ami "osztályra szabottan" csak az osztályoké: osztályképekkel, más képekkel, információkkal, elballagott gyerekekkel, osztályokkal.

A jövőre nézve egyre fontosabb a nemzetközi kommunikáció, azaz az angol részt is frissíteni lehetne. Annyi izgalmas dolog történik a suliban, hogy ezt meg kéne mutatni a világnak is. Működhetne úgy is, hogy egy-két ügyes gyerek segítene a fordításokban . Természetesen bemutatva, hogy ezt a részt ők fordították. :-)

Blogszótár: