Tanuljunk, és adjuk tovább

Három napon át vendégeskedtek a Tüskevár iskolában a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola diákjai a Tanuljunk, és adjuk tovább! elnevezésű projekt részeként. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézete, a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány, a Dzsaj Bhím Közösség és a Tüskevár iskola együttműködésében megvalósuló program első találkozóján az ismerkedés mellett a közös munkára is jutott idő. A májusig tartó projekt célja, hogy a benne részt vevő, elsősorban halmozottan hátrányos helyzetű roma tanulók a mindennapi életben használható praktikus tudáshoz jussanak, amit a saját közösségüknek is továbbadhatnak, egyebek közt önállóan készített filmek formájában.
A mostani találkozón a gyerekek előbb a saját magukról készített filmjeiket mutatták be, majd közösen kiválasztották azt a területet, amivel foglalkozni szeretnének. A természetes, növényi alapanyagú, házilag elkészíthető kozmetikumokra esett a választásuk, elsősorban azokra a készítményekre, amikhez otthoni, vagy akár iskolai körülmények között, egyszerűen termeszthetők a szükséges növények – mesélte Sándorfi Katalin, a Tüskevár iskola pedagógusa.
Megkezdődtek a saját filmek és az azokat népszerűsítő reklám munkálatai is. Legközelebb Sajókazán találkoznak a fiatalok, ahol a gyakorlati ismeretek elsajátítása és az oktatófilmek elkészítése következik. Ez utóbbi egy rövid táborozás keretében zajlik majd, ennek a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány csobánkapusztai biogazdasága ad otthont.
Bár a program a hasznos tudás megszerzéséről és továbbadásáról szól, Sándorfi Katalin szerint legalább ennyire fontos, hogy a gyerekek, miközben élményeket szereznek, máshogy tekintsenek egymásra, a vidékre és saját közösségükre.