Disznóvágás

Idén is lesz disznóvágás, január 25-én, pénteken. „A disznótor nem erőszak”; inkább lehetőséget kívánunk nyújtani a gyerekeknek, hogy részt vehessenek rajta.
Iskolába viszont muszáj járni, ez a nap is kötelező tanítási nap. Azoknak, akik nem szeretnének disznótorozni, alternatív programokat kínálunk részint az iskolában, részint külső helyszínen!
Ezekre szerdán és csütörtökön lehet jelentkezni. Akik külső programot választanak a részletes tudnivalókat csütörtökön tudják meg annak megfelelően, hogy milyen programra jelentkeztek.
Csütörtökön tematikus napot tartunk, ahol tanórai keretek között a disznótartás/vágás témáját járjuk körbe biológiai, néprajzi, irodalmi, élelmiszeripari, stb. szempontok alapján.
A disznótor programja a következő:
Reggel 6.45 és 7.00 közt kerül sor a disznó megölésére. Aki szeretné látni (ezt természetesen csak nézni lehet), az erre az időpontra érkezzen. Aki inkább kihagyná, annak a tanítás 8.45-kor kezdődik, mint rendesen.
Ezek után a disznó hagyományos feldolgozására kerül sor. A vágást, bontást szakember végzi, a töltés, sütés, főzés tevékenységekben számítunk a gyerekek aktív részvételére, de természetesen lehet csak nézni is. Kérjük, hogy a gyerekek öltözzenek melegen, mert ez a szabadban történik, és meglehetős kosszal jár, tehát célszerű váltóruhát pakolni nekik. Jól jöhet egy strapabíró kötény is.
Ezen a napon befizetett ebéd is lesz, de a közösen elkészített rántott húsból, sült hurkából, kolbászból, párolt káposztából, sültekből, töpörtyűből bőven jut mindenkinek. Szívesen látunk otthonról hozott süteményeket is.
Mosogatás után, rendes időben lehet hazamenni.
Aki szeretne, természetesen maradhat végig is, a program délután 4 óra körül hagyományos disznótoros lakomával végződik. Önöket is várjuk szeretettel, a nap bármely szakaszában lehet csatlakozni a programhoz.

Hozzászólások

<a href=http://acialis.pics>cialis cost</a> In 14 39 36 dogs, gallbladder mucocele formation was additionally confirmed by histopathology of gallbladder tissue obtained at the time of surgery 10 dogs or at post mortem examination 4 dogs