Temple Grandin

Véletlenül futottam fele Dr Temple Grandin nevébe, de rögtön lenyűgözött, amit megtudtam róla.
1947-ben született Bostonban, és három és fél éves koráig nem beszélt. Az orvosok megállapították, hogy autista (később a diagnózist Asperger szindrómára változtatták, a kettő közötti különbségekről itt olvashatsz), és azt javasolták, hogy helyezzék intézetbe.

A szülei ennek ellenére otthon nevelték fel, szakemberek segítségével. Nyílván ennek is köszönhetően a világ egyik legjobb állattartási eszközöket tervező szakembere lett, amit (saját elmondása szerint) az autizmusra jellemző speciális gondolkodásmódjának köszönhet.
És hogy ez a gondolkodásmód hogyan befolyásolta az emberiséget Grandin szerint? Íme egy idézet Tőle:
"Ha egy varázsütésre eltünt volna az autizmus a Föld színéről, akkor az emberek még mindig a tűz körül beszélgetnének egy barlang bejárata előtt."

Az HBO feldolgozta életét, egy saját készítésű filmben, amelyet még nem volt szerencsém látni, ha valaki tudna ebben segíteni, akkor hálás lennék. (update: azóta a filmet megszereztem, akit érdekel, szóljon és kölcsönadom!)
A hírnevet kihasználva járja a világot, és ismeretterjesztő előadásokat tart az autizmusról, amelyek közül egy megnézhető itt, magyar felirattal. Mindenkinek ajánlom, akit kicsit is érdekel a téma, megéri azt a 20 percet!

Hozzászólások

Megnéztem a filmet! Mindenkinek ajánlom! Fantasztikus: egy autista, aki nagyon egyértelműen és tisztán meg tudja fogalmazni mi a különbség aközött ahogyan egy autista és egy nem autista látja/értelmezi/érzi a világot. Azt gondoltam sok mindent tudok az autistákról, de ez a film - vagyis Temple - mindezt megértettem velem!
Kötelezővé tenném a filmet minden szakember, szülő, pedagógus és gyerek száméra is. Döbbenetes!

Megnézném a folmet ,szetetnék segitséget kapni!