Erdei iskola

Kedves Szülők!

Minden nehézség ellenére idén is szervezünk erdei iskolát a tanév utolsó hetében. Ez az együttlét egyaránt sokat jelent a gyerekeknek és a tanároknak, erősíti és színesíti a Tüskevár Iskola életét.

A helyszín távol a lakott területektől a bakonyi rengetegben érintetlen természeti környezetben található. Szállásunk idén is a Rák Károly-tanya, Hárskút közelében, ahol rajtunk kívül nem lesz senki emberfia. (www.raktanya.shp.hu).
Szeretnénk a Tüskeváras gyerekeket erre a négy napra kiragadni megszokott városias környezetükből és megmutatni nekik, hogy van élet az interneten kívül is…
Olyan programokat igyekszünk összeállítani, amelyek révén közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a természettel. Tervezünk kirándulást a Gerence-patak szurdokvölgyébe, éjszakai csillagnéző túrát, vadlest, növény és madárismereti foglalkozásokat, napfelkelte nézést, esetleg barlangászunk is. Elsétálunk (4 km) a pénzesgyőri Pangea-oktatóközpontba, ahol a biogazdálkodás rejtelmeibe tekinthetünk be, de megnézzük a Hajag tetején található volt szovjet lokátorállomás romjait is. Megpróbáljuk az ottlétünket a helyiek számára is hasznossá tenni valamilyen önkéntes közösségi munka révén (pl. patakmeder tisztítás, turista jelzések felújítása, szénagyűjtés), de pusztán az is különleges élményt nyújthat számukra, hogy csak úgy vagyunk az erdő közepén, este tüzet gyújtunk, beszélgetünk, játszunk, zenélünk.
Minden tekintetben önellátóak leszünk, magunknak kell bevásárolni, főzni, a környezetünket rendben tartani.
A sikerhez az Önök segítségére is szükségünk van. Szeretnénk, ha az indulás napjára a gyerekek valóban megértenék és elfogadnák a kérésünket, hogy mobiltelefont, számítógépet, magnót és egyéb elektronikus eszközöket hagyjanak otthon. Áram van a szálláson, ami biztosítja a világítást és a hűtőszekrények működését, de nincs televízió, illetve internet kapcsolat.
Természetesen elérhetőek leszünk telefonon (30-29-12-629), nem vágunk el minden szálat a külvilággal…

Részletek:
Időpont: 2012. június 12 - 15. keddtől péntekig. (3 éjszaka).
Utazás: vonattal Veszprémig, onnan bérelt busszal Hárskútig (17 km), majd gyalog (5 km) a tanyáig. A csomagokat terepjáróval felszállítják a szálláshoz!
Indulás: 06. 12. de. 10.11 óra Déli-pu. Találkozás 9.30-kor a pénztáraknál.
Érkezés: 06. 15. du. 17.45 óra Déli-pu.
Költség:
Utazás: vonat 2200 Ft, (50 %-os kedvezmény) autóbusz: 1100 Ft.
Szállás: házban: 5300 Ft, amely tartalmazza az ágyneműt is, de ajánlatos saját hálózsákot hozni, saját sátorban: 2100 Ft. A sátras megoldást kérem előre jelezni!
Étkezések: 6000 Ft
Mindösszesen: házban: 14.600 Ft, sátorban: 11.400 Ft.
Amennyiben nem jelent gondot, kérünk még maximum 1000 Ft „zsebpénzt”, melyet mi kezelnénk, fagyira, üdítőre költve.
Most sem maradhat ki gyerek a programból anyagi problémák miatt, ezért kérem, jelezzék, ha az alapítványnak segítenie kell. Az erdei iskola tanítási napokra esik, kötelező program.
Fontos, hogy zökkenőmentesen tudjunk alkalmazkodni az erdei környezethez, ezért mindenképpen legyen a gyerekeknél: esőkabát, meleg ruha, több váltás fehérnemű, esetleg hálózsák, sapka (napszúrás ellen), kishátizsák, pohár (fém vagy erős műanyag), kullancsriasztó.
Hozható, ha van: távcső, nagyító, polifoam matrac, kulacs, bicska, kártya, társas.

Az utolsó szülői est, fogadóóra június 6-án, szerdán lesz. A bizonyítványosztást, ballagást június 20-án (szerdán) du. 15.00 órakor tartjuk.

Idén nyáron is lesz nomád tiszai vándortábor augusztus első hetében! Részletes tájékoztató levelet a jövő héten kérjék a gyerekektől, illetve figyeljék az iskola honlapját.