Erdei iskola

Kedves Szülők!

Szakítva az eddigi hagyományokkal az idei erdei iskolánkat a Balaton-felvidék helyett a Bakonyban szervezzük meg. A helyszín távol a lakott területektől a bakonyi rengetegben érintetlen természeti környezetben található. Szállásunk a Rák Károly-tanya, Hárskút közelében, ahol rajtunk kívül nem lesz senki. (www.raktanya.shp.hu).
Szeretnénk a Tüskeváras gyerekeket erre a négy napra kiragadni megszokott városias környezetükből és megmutatni nekik, hogy van élet a Facebookon kívül is…
Olyan programokat igyekszünk összeállítani, amelyek révén közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a természettel. Tervezünk kirándulást a Gerence-patak szurdokvölgyébe, éjszakai csillagnéző túrát, vadlest, növény és madárismereti foglalkozásokat, napfelkelte nézést, esetleg barlangászást. Elsétálunk (4 km) a pénzesgyőri Pangea-oktatóközpontba, ahol a biogazdálkodás rejtelmeibe tekinthetünk be, de megnézzük a Hajag tetején található volt szovjet lokátorállomás romjait is. Megpróbáljuk az ottlétünket a helyiek számára is hasznossá tenni valamilyen önkéntes közösségi munka révén (pl. patakmeder tisztítás, turista jelzések felújítása, szénagyűjtés).
De pusztán az is különleges élményt nyújthat számukra, hogy csak úgy vagyunk az erdő közepén, este tüzet gyújtunk, beszélgetünk, játszunk, zenélünk.
Minden tekintetben önellátóak leszünk, magunknak kell bevásárolni, főzni, a környezetünket rendben tartani.
A sikerhez az Önök segítségére is szükségünk van. Szeretnénk, ha az indulás napjára a gyerekek valóban megértenék és elfogadnák a kérésünket, hogy mobiltelefont, számítógépet, magnót és egyéb elektronikus eszközöket hagyjanak otthon. Áram van a szálláson, ami biztosítja a világítást és a hűtőszekrények működését, de nincs televízió, illetve internet kapcsolat.
Természetesen elérhetőek leszünk telefonon (30-29-12-629), nem vágunk el minden szálat a külvilággal…

Részletek:
Időpont: 2011. május 31. keddtől péntekig. (3 éjszaka, 05.31-06.02.).
Utazás: vonattal Veszprémig, onnan bérelt busszal Hárskútig (17 km), majd gyalog (5 km) a tanyáig. A csomagokat felszállítják a szálláshoz!
Indulás: 05.31. de. 10.11 óra Déli-pu. Találkozás 9.30-kor a pénztáraknál.
Érkezés: 06.03. du.17.45 óra Déli-pu.
Költség:
Utazás: vonat 2160 Ft, autóbusz: 1000 Ft.
Szállás: 6300 Ft, amely tartalmazza az ágyneműt is, de ajánlatos saját hálózsákot hozni.
Étkezések: 4000 Ft
Mindösszesen: 13.460 Ft
Amennyiben nem jelent gondot, kérünk még 1000 Ft „zsebpénzt”, melyet mi kezelnénk, fagyira, üdítőre költve.
Most sem marad ki gyerek a programból anyagi problémák miatt, ezért kérem, jelezzék, ha segítenünk kell.
Fontos, hogy zökkenőmentesen tudjunk alkalmazkodni az erdei környezethez, ezért mindenképpen legyen a gyerekeknél: esőkabát, meleg ruha, több váltás fehérnemű, esetleg hálózsák, sapka, kishátizsák, pohár (fém vagy erős műanyag), kullancsriasztó.
Hozható, ha van: távcső, nagyító, polifoam matrac, kulacs, bicska.

Az azt követő héten (június 6-10.) természetesen még lesz tanítás (!), művészeti témahetet szervezünk.
Szülői értekezlet, fogadóóra június 8-án, szerdán. Bizonyítványosztás, ballagás június 15. du. 15.00 órakor.

Szeretnénk jövőre úszásoktatást szervezni heti rendszerességgel a XII. kerületi SportMax uszodában. Ennek kedvezményes belépője 500 Ft/alkalom. Akit érdekel, június 15-ig jelentkezzen Ági néninél.
Aki a jövő tanévre állandó vagy részleges felmentést kér gyermekének testnevelésből az a nyáron intézze el a szükséges vizsgálatokat. Szeptember elejére kérjük leadni az orvosi igazolásokat.

Idén nyáron is lesz nomád tiszai vándortábor augusztus első hetében! Részletes tájékoztató levelet a jövő héten kérjék a gyerekektől.

Üdvözlettel:
Budapest, 2011. május 11. Kovács Péter